Montoro retalla per sorpresa en 780 milions d’euros el finançament de Catalunya

Hisenda redueix els diners del model autonòmic al·legant que no hi ha pressupostos

El ministeri d’Hisenda ha retallat per sorpresa els diners que entregarà a les comunitats autònomes pel model de finançament. Una xifra que ja estava anunciada des del juliol i sobre la qual les comunitats van elaborar els seus pressupostos durant la tardor passada.

La retallada és molt significativa en el cas de Catalunya: els diners que rebrà finalment el Govern seran 780 milions menys que els 17.618 milions anunciats pel ministeri a l’estiu. L’argument de Cristóbal Montoro és que, en absència de pressupostos de l’Estat (per als quals el PP encara no ha aconseguit prou suports), el govern espanyol s’ha vist obligat a prorrogar els comptes i això li impedeix gastar més.

Aquest argument, però, xoca amb el fet que la transferència anunciada per al 2018 a la Generalitat és fins i tot inferior a la rebuda durant el 2017. En concret, els 16.838 milions que finalment Hisenda transferirà a la Generalitat són inferiors en 125 milions a l’import rebut durant l’any passat. I això malgrat el context de creixement econòmic, que previsiblement comporta un augment de la recaptació d’impostos.

La retallada també afecta comunitats com el País Valencià i les Balears, que rebran 353 milions i 67 milions menys, respectivament. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va acusar Montoro de “jugar amb foc” amb aquest tracte “displicent” a les autonomies.

Aquests ingressos que fa Hisenda s’anomenen ‘bestretes’ (és a dir, pagaments anticipats) perquè són diners corresponents al model de finançament que l’Estat entrega a les comunitats. Teòricament, les bestretes es calculen en funció de la previsió de recaptació de l’Estat en els grans impostos, com l’IRPF i l’IVA (dels quals les comunitats en reben la meitat). Dos anys després, l’Estat revisa si aquelles bestretes van ser excessives o si es van quedar curtes, i ho compensa: si les comunitats van cobrar massa, han de tornar el que van cobrar de més, i si van cobrar massa poc, l’Estat paga el que els correspon.

El cert és que la majoria de vegades el ministeri d’Hisenda calcula les bestretes a favor seu i en perjudici de les comunitats. Gràcies a aquest biaix sistemàtic, la Generalitat de Catalunya, tota sola, ha finançat Hisenda amb 4.233 milions durant els anys de crisi, tal com va explicar aquest diari. La xifra es multiplica si s’hi inclouen els diners que la resta de comunitats també han estat ‘prestant’ a Hisenda per culpa d’aquest sistema. El ministeri no explica mai com fa les estimacions per calcular les bestretes.

La Generalitat encara no té pressupostos per a aquest any a causa de les eleccions del 21-D. Si finalment es forma govern, l’equip que hi hagi a Economia es trobarà amb aquesta sorpresa.

Comentari: Avui ha sortit la nova noticia amb una gran sorpresa sobre l’economia espanyola i catalana. La comunitat autonoma catalana es la mes castigada i rebrà una retallada en el seu finançament de 780 millions d’euros. Tambè rebràn aquest càstig altres comunitat pero en menor retallada com la comunitat Valenciana i les Illes Balears.

Despres de no rebre cap suport el PP per aprovar el seguit de pressupostos marcats i de a hores d’ara encara no sabem com es calculen les bestretes a favor de la Hisenda i en contra de les comunitats, ens trobem en una situació molt complexa on ja podem veure que la reducció afecta directament a l’economia de les comunitats autonomes d’Espanya. La realitat es que Catalunya rebrà aquest 2018 menys financiació de la que va rebre durant el any 2017, generant cada vegada mes riquesa i enfortiment de l’economia.

Font: Ara

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s