L’encariment dels serveis bàsics amenaça els salaris

Els preus de béns i serveis bàsics, influïts per decisions polítiques, pujaran molt per sobre de la millora dels ingressos dels catalans el 2018

És una incògnita saber quant més cobraran aquest any els més de 2,5 milions d’assalariats que hi ha a Catalunya. Els agents socials han de tancar encara un acord que fixi les línies mestres de millores salarials, que podrien situar-se a partir de l’1,2%. El que sí que se sap és que el salari mínim interprofessional pujarà un 4%, fins a situar-se en els 736 euros mensuals. I també que els 1,7 milions de pensionistes catalans veuran com les seves prestacions pujaran només un 0,25%. Més desapercebut ha passat que les 270.000 persones aturades que cobren algun subsidi (la meitat dels desocupats) patiran, almenys de moment, una congelació dels seus ingressos i una pèrdua absoluta de capacitat adquisitiva, ja que l’IPREM -l’índex que fixa les revaloritzacions de les ajudes públiques i que està congelat des del 2010- no s’ha mogut a falta de voluntat i de nous pressupostos estatals.

Aquestes són les actuals expectatives en la millora d’ingressos de la major part dels catalans, que pateixen des de l’inici de la crisi els efectes de la denominada devaluació interna -bàsicament les baixades salarials- per millorar la competitivitat.

Però és molt menys encoratjador l’horitzó de despeses amb què comença el 2018. El govern central preveu que els preus pugin aquest any a un ritme de l’1,8%, després que el 2017 l’índex de preus al consum (IPC) s’hagi situat a l’1,2%. Els serveis regulats (i bàsics) tornaran a empetitir una mica més els ingressos mensuals de les famílies, que continuaran molt condicionats, com des de fa anys, per l’increment dels preus de l’habitatge, la principal partida de despesa per a la majoria dels ciutadans.

La baixada de tipus d’interès impulsada pels bancs centrals -primer la Fed nord-americana i després el Banc Central Europeu- ha permès rebaixar les càrregues financeres, però la societat catalana encara ha de pensar en dos elements més: les altes taxes d’atur en tots els àmbits d’activitat i de població i la precarietat de les noves condicions laborals. El govern espanyol planteja rebaixes de l’impost de la renda a les famílies amb menys ingressos.

Comentari: A partir del 1 de gener del 2018 els preus augmentaran en gairabe tots els ambits cuotidians per a tots els ciutadans de Catalunya. Això és veurá influenciat en relació als salaris ( tot i haver augmentat en el darrer mes fins a 740 aproximadament )

El habitatge augmentara només a Catalunys un 10,5% i a Barcelona en general augmentarà un 12%.

L’electricitat durant el any 2018 obtindrà una pujada d’un 10%. El gas també augmentarà 6,6%. Els carburants tal i com ja es va anunciar el mes passat també augmentaran en un 13%. L’aigua sobretot a causa de l’escassetat d’aquest any augmentara en un 11,8%. El transport públic s’augmentarà un 2% la famosa T-10 ara costara 10,20€.  Les autopistes també rebràn un augment del 1,6%.

Font: Ara

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s